Aanschaf pup
Pups zijn erg schattig en kunnen ons vertederen waardoor we snel overstag kunnen gaan om een pup aan te schaffen, maar ze worden groot en oud.
Bedenk daarom van te voren of u genoeg ruimte in uw leven heeft voor een hond nu, maar ook in de toekomst.
Honden kunnen afhankelijk van het ras wel vijftien jaar of ouder worden en verdienen ook dan uw liefde en aandacht.
Heeft u tijd en geduld genoeg?
Het belangrijkste om vast te stellen: heeft u voldoende tijd?
Kijk hoe uw dagelijks leven eruit ziet. Als u veel werkt, kunt u beter geen hond nemen. Datzelfde geldt als u vaak op reis bent. Een hondenuitlaatservice is ideaal als u een keer geen tijd heeft, maar het is geen structurele oplossing. Een hond heeft niet genoeg aan zijn eten en een paar keer per dag een stuk lopen. Een hond wil ook veel aandacht, bijvoorbeeld in de vorm van spelen of aaien.
Een hond is een sociaal dier en om gelukkig te zijn, wil hij veel tijd met u en uw gezin (zijn roedel) doorbrengen. Als uw hond veel alleen is, zal hij zich op den duur gaan vervelen en ongelukkig worden.
Een pup kost nog veel meer tijd en geduld. Zeker in de eerste periode kan een pup niet alleen zijn en zult u veel tijd moeten investeren in het zindelijk maken en het opvoeden.
Ga er niet vanuit dat uw kinderen een deel op zich nemen. Natuurlijk zullen kinderen af en toe met de hond kunnen lopen, maar het meeste werk zal op uw schouders terecht komen. Ook als de kinderen wat ouder zijn; er komt immers een tijd dat ze het huis uit gaan.
Te verwachten kosten:
Koop uw hond niet in een opwelling, maar neem de tijd om alles uit te zoeken. Honden kosten geld. Met de aanschafprijs van de hond bent u er niet. Naast de aanschafprijs zijn er een aantal zaken waar u aan moet denken:
Eenmalige zaken circa € 250,= bestaande uit:
– Hondenkussen/mand en bench , halsband en riem
– Eten en drinkbak
– Speeltjes
– Borstel, kam
Jaarlijkse kosten circa € 1400,= bestaande uit:
Inentingen
Ontwormen
Vlooiendruppels/spray
Overige mogelijke dierenartskosten
Eventueel een hondenziektekostenverzekering
Hondenbelasting
Hondenvoer, botjes en koekjes
Trimmen
Hondentraining
Een ziektekostenverzekering is zeker het overwegen waard. Er zijn vele mogelijkheden: wel is het goed om te kijken waar de hond voor verzekerd is. Er zijn per verzekering en per ras vaak uitzonderingen.
Kies het juiste ras en de juiste fokker!
Kiest u ook zorgvuldig het ras. Als u er niet van houdt om uw hond dagelijks te moeten borstelen, kies dan geen langharige hond. Als u er niet van houdt om urenlange wandelingen te maken, kies dan geen hond die daar veel behoefte aan heeft. Zo voorkomt u frustratie bij uzelf en bij uw hond.
Als u denkt dat u een hond voldoende kan bieden, wees dan ook nog zorgvuldig met de koop van de pup. Neem de tijd om de juiste pup op de juiste plek te vinden. Zoek naar erkende adressen, zodat u zeker weet dat u een gezonde pup koopt.
Op de site van Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland kunt u rashondenverenigingen vinden. Zij kunnen u weer doorverwijzen naar bij hen aangesloten fokkers. Als u een bastaard hond wilt, is het lastiger om een betrouwbaar adres te vinden. U kunt altijd informeren bij de Dierenbescherming of bij dierenasiels in de omgeving.
Hoe weet u of het een goede fokker is?
Of u nu kiest voor een rashond of een bastaard, er zijn een flink aantal zaken waar u altijd op moet letten:
De pups moeten levendig, schoon, ingeënt en ontwormd zijn.
De moeder moet bij de pups aanwezig zijn. Ze hoort zich niet agressief of angstig te gedragen, hoogstens iets beschermend.
De pups moeten opgroeien in een huis. Dat is essentieel voor hun socialisatie.
Let op de hygiëne in en rondom het nest.
De fokker moet alle tijd voor u hebben en zelf ook willen weten waar de pup terecht komt.
Controleer de papieren: u hoort een inentingsboekje, paspoort/chipcertificaat en een koopovereenkomst mee te krijgen. Bekijk deze nauwkeurig.
Als één van deze bovenstaande zaken niet in orde zijn, is het beter om een andere fokker te zoeken. Doet u dit ook als:
Als er met meer dan twee rassen gefokt wordt.
Als er altijd nestjes met pups zijn.
Als de prijs omhoog gaat als u een pup gekozen heeft of een stamboom wilt.
Als de pups jonger zijn dan zeven weken.
Bij twijfel kunt u altijd zelf een dierenarts uitzoeken om een pup te onderzoeken. Een goede fokker zal daar geen bezwaar tegen maken. Tot slot: koop nooit een pup op markten of in een dierenwinkel. Ook op het internet worden veel pups aangeboden ook hier geldt, informeer u goed na de achtergronden van de pups en laat ze desnoods controleren bij een dierenarts.
Al uw moeite wordt beloond!
Zoals u leest, komt er heel wat kijken bij het nemen van een hond. Gelukkig krijgt u er ook veel voor terug. Een hond brengt veel gezelligheid, blijdschap, vriendschap en liefde met zich mee. Hij wordt een echt gezinslid. Zo is hij blij als u thuiskomt, en nieuwsgierig naar wat u doet. Hij Komt naar u toe als hij wil spelen of geknuffeld wil worden. En samen kunt u heerlijke wandelingen op het strand en in het bos maken, waar zowel u als uw hond van zullen genieten.