Dementie
Dementie bij huisdieren
Dementie bij de mens is een probleem dat regelmatig voorkomt. Ook bij honden en katten komt het veel voor.
Door een steeds betere diergeneeskundige zorg neemt de gemiddelde leeftijd van honden en katten toe en daarmee zien we vaker dementieachtige verschijnselen.
Hoewel er fysiologisch wel een aantal verschillen zijn, zijn de fysiologische-en gedragsverschijnselen bij de hond vergelijkbaar met die van de mens.
Bij de honden en katten kunnen de volgende verschijnselen optreden:
- veranderingen in het normale sociale verkeer met de eigenaren en/of andere huisdieren zoals minder/niet meer begroeten
- minder spelen
- meer aandacht vragen
- niet meer aangeven dat ze uitgelaten moeten worden
- minder reageren op stimuli, vb roepen door de eigenaar
- langzaam leren
- veranderingen in dag- en nachtritme: meer nachtactiviteit (rondlopen, blaffen, miauwen), overdag meer slapen
- verlies van zindelijkheid, minder controles over lichaamsfuncties
- veranderde drink- en eetlust
- desoriëntatie op bekend terrein: het niet meer kunnen vinden van belangrijke plekken zoals de voerbak, kattenbak of het niet meer weg kunnen komen uit een hoek in de kamer.
- Staren in de ruimte
- doelloos rondlopen
- plotseling niet meer alleen kunnen zijn overdag of ’s nachts.
- angstig gedrag met soms paniekaanvallen, soms zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. De diagnose wordt e gesteld puur en alleen op basis van voorkomende symptomen.
Er zijn een aantal behandelingsmogelijkheden:
- Selgian®: dit middel kan bij oudere honden een verbetering opleveren in de geheugenfunctie. Het wordt gebruikt bij honden met een gedragsstoornis van emotionele aard, veranderingen van het humeur, depressies, asociaal gedrag en fobieën.
- Hill’s b/d voer : dit voer bevat antioxidanten, vitamines en omega-3-vetzuren. Het is onderzocht dat oudere dieren die dit voer krijgen levendiger zijn, beter de eigenaar en familieleden herkennen.
- Proplan senior 7+: hierin zitten middellange ketenvetzuren: oudere, demente honden wisten binnen een maand beter te scoren tijdens de verschillende cognitie testen mbt aandacht, geheugen, leer-en aanpassingsvermogen.
- Vitofyllin®: dit verbetert de bloedsomloop ter plaatse van de hersenen. Het vermindert de sufheid, lethargie en algemene gedragsstoornissen bij honden.
Naast het toedienen van medicatie en voedingssupplementen is het belangrijk om honden en katten met dementieverschijnselen zo veel mogelijk regelmaat en een vast dagpatroon te bieden. Bij dieren die daarnaast last hebben van desoriëntatie kan in het geval van een grote leefruimte, het beperken van deze leefruimte door bijvoorbeeld enkele vertrekken af te sluiten, verbetering geven. Indien er sprake is van angstig gedrag kunnen hiervoor ook medicatie, voedingssupplementen of andere hulpmiddelen worden ingezet.
Voor vragen kunt u terecht bij dierenartsenpraktijk Beijum, tel 050-5410740