Konijnen algemeen
Haas?
Het konijn behoort tot de haasachtigen en niet, zoals veel mensen denken, tot de knaagdieren. Konijnen hebben smalle stifttanden achter de voortanden. Knaagdieren hebben deze stifttanden niet.
Wisselen
Het wisselen van de melktanden naar de volwassen tanden gebeurt bij konijnen al in de baarmoeder tot 3-5 weken na de geboorte.
Met lange tanden eten
De tanden en kiezen van konijnen groeien hun hele leven lang door. Daarom moeten ze goed afslijten, want anders worden ze te lang. Dit afslijten gebeurt door goed en veel te kauwen, op het juiste voer. Informatie hierover staat in de folder: Konijnenvoer Van levensbelang!.
Oppakken van konijnen
Konijnen zijn vluchtdieren. Vooral als ze net nieuw in huis (of tuin) zijn, moeten ze altijd voorzichtig benaderd worden en rustig opgepakt worden. Het konijn heeft ook een heel fijn skelet en kan daardoor snel iets breken. Het konijn kan zo zijn eigen rug breken tijdens krachtig trappen met de achterpoten. Bij het oppakken van konijnen moeten de achterpoten daarom altijd ondersteund te worden.
Binnen of buiten?
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Wanneer het konijn gewend is om altijd buiten te zijn, kan dit in de winter ook goed tegen de kou. De vacht zal namelijk zeer dicht zijn. Het is wel belangrijk om bescherming tegen regen en wind te bieden. Vooral tocht kan het konijn niet goed tegen. Ook mag het drinkwater niet bevriezen. Een konijn dat buiten gehouden wordt heeft een dikke bedding en een schuilplaats nodig. Ook de bescherming tegen katten moet niet vergeten worden! Of, zoals tegenwoordig steeds meer voorkomt, tegen steenmarters. Binnen huisvesten is ook een optie. Konijnen vinden het leuk om door de kamer te rennen en alles te verkennen. Het zijn knagers, dus de meubels en vooral de elektriciteitsdraden dienen in de gaten te worden gehouden. Het konijn is van nature zindelijk en is gemakkelijk te leren om naar het konijnentoilet te gaan. Bewegen is zoals hierboven iets dat konijnen graag doen en ook nodig hebben om gezond te blijven. Naast het slaaphok heeft het konijn dus ook een grote ren nodig.
Vriendjes
Een konijn is een gezelschapsdier en is van nature gewend om in groepen te leven. Daarom is het aan te raden om 2 konijnen te nemen. Het mooiste koppel is een man (rammelaar) en een vrouw (voedster).
Van twee naar een heleboel?
Zoals eerder al gezegd: het mooiste koppel is een man (rammelaar) en een vrouwtje (voedster). Als een konijntje in de puberteit komt, kan het gaan grommen, stampen, aanvallen en soms gaan bijten. Dit wordt allemaal veroorzaakt door hormonen! Vaak biedt castreren of steriliseren de uitkomst en natuurlijk ook tegen het krijgen van jongen. Konijnen kunnen al vanaf 4 maanden geslachtsrijp worden. Vanaf deze leeftijd moeten ze dus al uit elkaar gehouden worden. Mannetjes kunnen worden gecastreerd vanaf 4 maanden, vrouwtjes gesteriliseerd vanaf 6 maanden leeftijd. Op deze manier wordt de kans op baarmoedertumoren bij het vrouwtje ook veel kleiner. Een gecastreerd mannetje mag pas na 3 weken weer bij de vrouwtjes.
Hooi
Hooi houdt de darmen in beweging en bovendien slijten de tanden en kiezen mooi. Een konijn mag en moet dan ook onbeperkt hooi eten. Gras is de verse versie van hooi, maar het heeft niet dezelfde werking op de darmen. Er zitten meer voedingsstoffen in, eiwitten, die in te grote hoeveelheden diarree kunnen veroorzaken bij het konijn. Zorg er ook voor dat het gras vers geplukt is.
Groenvoer
Groenten, kruiden en fruit zijn ook belangrijk voor het konijn. Elke soort heeft een ander samenstelling van eiwitten, suikers en vezels. Door 3 soorten groenvoer op een dag te geven, krijgt het konijn de meest gevarieerde voeding. Echter, niet alle groente is goed voor het konijn. En, geef sowieso minder fruit dan groenten. In fruit zitten namelijk veel suikers die voor gasvorming en diarree kunnen zorgen.
Konijnenvoer: biks
Geef biks in plaats van voer dat bestaat uit gemengde granen. Wanneer het konijn gemengde granen krijgt, eet het alleen de lekkere, minder gezonde, granen op en niet de biks die het ook nodig heeft. Daardoor krijgt het niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Vooral calcium is hierbij van belang. Een tekort aan calcium geeft tand- en kiesproblemen. Het bot wordt zachter en de gebitselementen gaan los zitten.
Niet doen!
Een aantal groenten is giftig en in fruit zit veel suiker. Maar ook aan biks zitten, naast de grote voordelen op gemengd voer, nadelen. Deze ontstaan met name door het geven van teveel biks:
- Wanneer het konijn teveel biks eet, zal het te weinig hooi eten. Hierdoor krijgt het niet genoeg vezels binnen en kunnen er problemen ontstaan met de darmen en ze kunnen zelfs gaan stilliggen.
- Blindedarmkeutels zijn klein, zacht en donker van kleur. Ze worden bij het poepen direct opgegeten en hierdoor krijgt het konijn de grootst mogelijke hoeveelheid voedingsstoffen en energie uit het voer.
Indien het konijn teveel biks eet, krijgt het dermate veel energie binnen dat het de keutels niet meer zal opeten! De keutels zitten dan aan de kont geplakt. Daarbij bestaat ook nog het gevaar dat er vliegen kunnen komen die hun eitjes in deze poep leggen. Uit deze eitjes komen maden en deze kunnen de huid wegvreten. Er wordt ten onrechte gedacht aan een probleem met de ontlasting terwijl het dus een voedingsprobleem is. - Van te veel biks wordt een konijn snel te dik. Dit is vaak te zien aan vetplooi (wam) onder de kin die groter wordt. Door overgewicht kunnen weer problemen met bijvoorbeeld gewrichten ontstaan en het eten van de blindedarmkeutels wordt moeilijker.
- Blaaszand, blaasontsteking en blaasstenen kunnen ontstaan bij een te grote gift aan biks, omdat er veel calcium in de brokken zit.
Stro is te hard voor konijnen en kan verstoppingen veroorzaken.
Brood is lekker, maar ook erg zout, dus: liever niet doen!
Lik- en knaagstenen kunnen blaasstenen veroorzaken. Het konijn heeft ze ook niet nodig voor de tanden en kiezen, dus geef deze niet.
Goed voer
Een goed voer is Trovet Rabbit RHF®. Hierin zitten veel vezels en alle voedingstoffen, in de juiste hoeveelheid, die ze nodig hebben (natuurlijk náást hooi en groenvoer).
Voor meer informatie over voeding, kijk onder de kop Konijnen voeding of neem de folder: Konijnenvoer: Van levensbelang! mee uit de praktijk.