• poes1

  • konijnen

  • honden

  • konijn-cavia

  • vogels

  • kat-hond

  • cavias

Konijnen voeding

Van levensbelang!

Beweeglijke darmen

Konijnen hebben een grote blinde darm waarin ze veel voedsel kunnen opslaan. Hierdoor kan een konijn veel ruwvoer (= bijvoorbeeld hooi en gras) verwerken. Ruwvoer bevat vezels en deze zijn weer van belang voor een goede darmwerking.

Met lange tanden etenlange tanden

De tanden en kiezen van konijnen groeien hun hele leven lang door. Daarom moeten ze goed afslijten, want anders worden ze te lang. Dit afslijten gebeurt door goed en veel te kauwen, op het juiste voer.

De juiste combinatie

De juiste hoeveelheid en combinatie konijnenvoer is dus van levensbelang voor het konijn! Een dieet voor het konijn moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. onbeperkt hooi
  2. 3 soorten groenvoer (in totaal 50-100 g per kg lichaamsgewicht) per dag
  3. maximaal 20 gram konijnenvoer (biks) per kg lichaamsgewicht per dag

1. Hooi

Hooi houdt de darmen in beweging en bovendien slijten de tanden en kiezen mooi. Een konijn mag en moet dan ook onbeperkt hooi eten.

Gras is de verse versie van hooi, maar het heeft niet dezelfde werking op de darmen. Er zitten meer voedingsstoffen in, eiwitten, die in te grote hoeveelheden diarree kunnen veroorzaken bij het konijn. Zorg er ook voor dat het gras vers geplukt is.

2. Groenvoer

Groenten, kruiden en fruit zijn ook belangrijk voor het konijn. Elke soort heeft een ander samenstelling van eiwitten, suikers en vezels. Door 3 soorten groenvoer op een dag te geven, krijgt het konijn de meest gevarieerde voeding.

Echter, niet alle groente is goed voor het konijn. En, geef sowieso minder fruit dan groenten. In fruit zitten namelijk veel suikers die voor gasvorming en diarree kunnen zorgen. Hier volgt een lijst met groenten, kruiden en fruit die wel of niet gegeven mogen worden:

 

Groenten

WEL

NIET

andijvie Bieslook (giftig)
peterselie prei (giftig)
bleekselderij Uien, sjalotten (giftig)
mosterdblaadjes alle bonen en erwten
waterkers savooiekool
wortel en loof rabarber (dodelijk)
witlof avocado
komkommer vaste kool zoals rode kool
paprika (weinig) champignon: blijft in darm achter als stukjes rubber
venkel courgette
rucola rode bieten
broccoli aubergine
paksoi aardappel en -schil (giftig)

 

Fruit

Onkruiden, kruiden en andere planten

WEL

WEL

ananas munt
frambozen en -blaadjes peterselie
appel dille
watermeloen basilicum
aardbei maggiplant
kiwi aardbeiplant
perzik (niet de pit)
paardenbloemblad
mango (niet de pit)
weegbree
mandarijn herderstasje
peer wilde peen
zwarte bes heide
kers madeliefjes
 konijn-eet-paardenbloem gedroogde brandnetel
rozen
verse takken van wilgenboom, fruitboom, beukenboom, hazelaar, esdoorn, els en es

 

3. Konijnenvoer: biks

Geef biks in plaats van voer dat bestaat uit gemengde granbikskonijnen. Wanneer het konijn gemengde granen krijgt, eet het alleen de lekkere, minder gezonde, granen op en niet de biks die het ook nodig heeft. Daardoor krijgt het niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Vooral calcium is hierbij van belang. Een tekort aan calcium geeft tand- en kiesproblemen. Het bot wordt zachter en de gebitselementen gaan los zitten.

Niet doen!

Een aantal groenten is giftig en in fruit zit veel suiker. Maar ook aan biks zitten, naast de grote voordelen op gemengd voer, nadelen. Deze ontstaan met name door het geven van teveel biks: 

  • Wanneer het konijn teveel biks eet, zal het te weinig hooi eten. Hierdoor krijgt het niet genoeg vezels binnen en kunnen er problemen ontstaan met de darmen en ze kunnen zelfs gaan stilliggen.
  • Blindedarmkeutels zijn klein, zacht en donker van kleur. Ze plakpoep2worden bij het poepen direct opgegeten en hierdoor krijgt het konijn de grootst mogelijke hoeveelheid voedingsstoffen en energie uit het voer.
    Indien het konijn teveel biks eet, krijgt het dermate veel energie binnen dat het de keutels niet meer zal opeten! De keutels zitten dan aan de kont geplakt. D
    aarbij bestaat ook nog het gevaar dat er vliegen kunnen komen die hun eitjes in deze poep leggen. Uit deze eitjes komen maden en deze kunnen de huid wegvreten. Er wordt ten onrechte gedacht aan een probleem met de ontlasting terwijl het dus een voedingsprobleem is. 
  • Van te veel biks wordt een konijn snel te dik. Dit is vaak te zien aan vetplooi (wam) onder de kin die groter wordt. Door overgewicht kunnen weer problemen met bijvoorbeeld gewrichten ontstaan en het eten van de blindedarmkeutels wordt moeilijker.
  • Blaaszand, blaasontsteking en blaasstenen kunnen ontstaan bij een te grote gift aan biks, omdat er veel calcium in de brokken zit.
  • Stro is te hard voor konijnen en kan verstoppingen veroorzaken.
  • Brood is lekker, maar ook erg zout, dus: liever niet doen!
  • Lik- en knaagstenen kunnen blaasstenen veroorzaken. Het konijn heeft ze ook niet nodig voor de tanden en kiezen, dus geef deze niet.

Goed voer

Een goed voer is Trovet Rabbit RHF®. trovet konijnenvoerHierin zitten veel vezels en alle voedingstoffen, in de juiste hoeveelheid, die ze nodig hebben (natuurlijk náást hooi en groenvoer).